top of page
  • Yazarın fotoğrafıhseturkiye

ÇED Kararları Analizi

İlk ÇED (Çevresel Etki Değerlendirilmesi) Yönetmeliği bildiğiniz üzere 1993 yılında yayınlandı. İlk yayınlanan yönetmelikten bu zamana kadar bazı değişiklikler olsa hayatımıza ÇED ilk 1993 yılında girdi. O zamandan bu zamana kadar toplam 5728 proje ÇED olumlu kararı aldı. Bu yıllar arasında bakanlıktan ÇED olumsuz kararı alan sadece 54 proje bulunmaktadır.



ÇED'in amacı; ekonomik ve sosyal gelişmeye engel olmaksızın, çevre değerlerini ekonomik politikalar karşısında korumak, planlanan bir faaliyetin yol açabileceği bütün olumsuz çevresel etkilerin önceden tespit edilip, gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamaktır.


Amaç doğrultusunda alınan olum ve olumsuz kararları sektörel olarak değerlendirmek gerekirse;


ÇED olumlu kararı alan projelerin sektörel dağılımına baktığımızda enerji ve madencilik faaliyetlerinin toplam projelere oranının nerede yarısına eşit olduğunu görmekteyiz.

Yine ÇED olumsuz kararı alan projeler sektörel olarak değerlendirdiğimizde, madencilik faaliyetlerinin oldukça fazla olduğunu görmekteyiz.


 

Kaynak: T.C. Çevre Şehircilik Bakanlığı İnternet Sitesi "İlk ÇED Yönetmeliği’nin yayımlandığı 1993 yılından 2018 yılı sonuna kadar verilen ÇED Kararları" dokümanı.




12 görüntüleme0 yorum

Kommentare


Yazı: Blog2_Post
bottom of page