top of page
  • Yazarın fotoğrafıhseturkiye

Yeşil Büyüme Teknoloji Yol Haritası Nedir? Ne Amaçlanmaktadır?

Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda gerçekleştirilen Avrupa Yeşil Mutabakatı Eylem Planı çerçevesinde, ülkemizin yeşil kalkınma hedeflerine yönelik teknolojik ihtiyaçların belirlenmesi amacıyla Mart 2022'de "Teknolojik Dönüşüm/Gelişim İhtisas Çalışma Grubu" kuruldu. Bu grup, 13 Kamu Kurumu ve 27 özel sektör şemsiye temsilcisinin katılımıyla oluşturuldu. Sektörel odak grupları aracılığıyla Demir-Çelik, Alüminyum, Çimento, Kimyasallar, Plastik ve Gübre sektörlerinde "Yeşil Büyüme Teknoloji Yol Haritası" hazırlandı. Teknolojik ihtiyaçlar, ürün yaşam döngüsü yaklaşımıyla, hammaddeden üretim proseslerine, enerji girdilerinden atık yönetimine ve geri dönüşüm aşamalarına kadar ele alındı. Bu çalışmalar sırasında sektör temsil kabiliyeti olan STK'lar tarafından yönetilen 371 özel sektör temsilcisiyle Sektörel Odak Grupları oluşturuldu. Bu gruplar aracılığıyla, İklim Şurası Bilim ve Teknoloji Komisyonu çıktıları, "Mevcut En İyi Teknikler" (Best Available Techniques - BAT) referans dokümanları ve küresel teknolojik eğilimlerden yararlanılarak, sektörel ihtiyaçlara teknolojik çözümler geliştirildi. Bu süreçte, yaklaşık 100 akademisyen ve araştırmacı ile sektör temsilcileri bir araya gelerek 3 ay süren 60'tan fazla toplantı gerçekleştirildi.


Ülkemizin 2053 net sıfır emisyonu hedefi ve yeşil kalkınma politikası doğrultusunda çığır açıcı Ar-Ge ve yenilik temelli çözümler; ekosistemdeki tüm paydaşlarla birlikte Demir-Çelik, Alüminyum, Çimento, Kimyasallar, Plastik ve Gübre sektörlerinde 2026, 2030 ve 2035 yıllarına ilişkin hedefler olarak belirlenmiştir. Tüm teknolojik hedefler; teknik açıklamalar, dünyadaki ve Türkiye’deki mevcut teknolojik hazırlık seviyeleri, ulusal ve uluslararası başarılı örnekler, teknolojinin kullanımı ve yaygınlaştırılmasına yönelik altyapılar, insan kaynakları, teşvikler gibi destekleyici unsurlarıyla birlikte detaylandırılmıştır.



Hazırlanan Yeşil Büyüme Teknoloji Yol Haritası akademisyenler, kamu araştırma merkezleri, kamu kurumları ve özellikle sanayi kuruluşları tarafından, kendi katkılarıyla oluşturulmuş hedefler doğrultusunda yeni projelerin, girişimlerin, platformların oluşturulması çalışmalarının başlatılması beklenmektedir.


Yeşil Büyüme Teknoloji Teknoloji Yol Haritası-Genel Bilgiler ve Metodoloji dokümanına ulaşmak için tıklayınız.



 

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page