top of page
  • Yazarın fotoğrafıhseturkiye

Yeni Çevresel Gürültü Kontrol Yönetmeliği Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Güncelleme tarihi: 28 Ara 2022

T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, Çevresel Gürültü Kontrol Yönetmeliği kapsamında sıkça sorulan sorulara cevaplarını verdi. İlgili sorulara ve cevaplara buradan ulaşabilirsiniz.



Soru ve Cevaplardan bazılarına aşağıdaki gibidir.


Soru: Çevresel Gürültü Kontrol Yönetmeliği (ÇGKY) 2. madde, ikinci fıkrada “Bu yönetmelik; evsel faaliyetlerden kaynaklanan gürültüleri, … kapsamaz.” hükmü dışında komşuların oluşturduğu gürültüye yönelik bir başka hüküm yer almamaktadır. Dolayısıyla, ev klimalarından kaynaklı gürültü yeni yönetmelik kapsamında değerlendirmeye alınmayacak mıdır? Ayrıca, hayvan gürültüsü ile ilgili şikâyetler Yönetmeliğin kapsamı dışında mıdır?


Cevap : Ev klimalarından kaynaklı gürültü Binaların Gürültüye Karşı Korunması hakkında Yönetmelik kapsamında değerlendirilmelidir. Hayvan gürültüsü ile ilgili şikayetler ise ev faaliyetleri ve komşuluk gürültüsü olarak değerlendirilmekte olup, ÇGKY kapsamı dışındadır


Soru: Yönetmelik İkinci Bölümde “Görev, Yetki ve Sorumluklar” başlıklı Madde 5’te belirtilen stratejik gürültü haritalarının ve stratejik eylem planlarının hazırlanmasında ilçe belediyelerinin herhangi bir sorumluluğu var mıdır?


Cevap: Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile İlçe Belediye Başkanlıklarının işbirliği ile Büyükşehir Belediyesinin koordinasyonunda gürültü haritalarının ve eylem planlarının hazırlanması gerekmekte olup, gürültü haritalarının hazırlanmasında ilçe sınırları içerisinde gerekli olan kaynak ve alansal verilerin ilçe belediyeleri tarafından Büyükşehir belediyesi ile paylaşılması, aynı şekilde eylem planlarının hazırlanması konusunda da işbirliği ve koordinasyonun sağlanması gerekmektedir.


Soru: Müzik yayın izni ve eğitim yetkinlik belgesi usul ve esaslarının belirlenmesi ile ilgili 6 aylık geçiş süresi zarfınca uygulama nasıl olacaktır? ÇGKY yürürlüğe girmeden önce Belediye Başkanlıkları tarafından incelenmesi devam eden raporlar için durum ne olacaktır?


Cevap: Müzik yayın izni ile ilgili olarak; ÇGKY yayım tarihi itibariyle, müzik yayını yapan işyerleri Bakanlıktan yeterlik almış firmalara akustik Rapor hazırlatarak İl Müdürlüğüne değerlendirilmek üzere sunar. ÇGKY yürürlüğe girmeden önce Belediye Başkanlıkları tarafından incelenmesi devam eden raporlar ise İl Müdürlüğüne incelenmek üzere gönderilir. Bu süreçte de Müzik yayın izni usul ve esasları Bakanlıkça ivedilikle hazırlanacak ve yayınlanacaktır. Müzik yayın izni usul ve esasları yayınlanıncaya kadar; bahse konu akustik raporların İl Müdürlüğü tarafından inceleme ve ÇGKY hükümleri kapsamında değerlendirme çalışmaları gerçekleştirilir. Ancak, müzik yayın izni verilmez ve belge düzenlenmez. Eğitim yetkinlik belgesi ile ilgili olarak; ÇGKY yayım tarihinden önce alınan eğitim sertifikaları, yetkinlik belgesi olarak Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren beş yıl geçerli olması sebebiyle uygulamada sıkıntı yaşanmayacaktır.


Soru: Hangi işletmeler müzik yayın iznine tabii olacak? Kuaför, market vb. de mi müzik yayını yaparsa izne tabii midir?


Cevap: Kuaför, market, kahvehane, spor salonu, pastane gibi işyerleri müzik yayın iznine tabi olmayıp, ÇGKY gereğince işyerleri kapsamında şikayete konu olmadan faaliyetlerini sürdürmelidir.


Soru: Belirlenen sınır değerleri ölçmek için ölçüm noktası hangi standarda göre belirlenecek? Nereden ölçüm alınacak?


Cevap: Çevresel gürültü düzeyi ölçümleri, gürültü kaynaklarını temsil edecek şekilde uluslararası geçerliliği kabul edilen ölçüm standartlarına (TS ISO 1996-1 TS ISO 1996-2) uygun olarak gürültü kaynağına göre akustik raporlarda belirlenen ölçüm noktalarında yapılır. Akustik raporlarda kaynağı en iyi temsil edecek şekilde birden fazla ölçüm noktası belirlenebilir. Gürültü ölçüm temeli olarak en yakın yansıtıcı yüzeye uzaklık ve mikrofonun yüksekliği hususlarına dikkat edilmelidir. Değerlendirme yapılırken farklı gürültü kaynakları ve etkileri de göz önünde bulundurulmalıdır.

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page