Uluslararası Enerji Ajansı tarafından yayınlanan raporda, küresel enerjiyle ilişkili CO2 emisyonları, 2023 yılında %1,1 artarak 410 milyon ton (Mt) artışla yeni bir rekor olan 37,4 milyar ton (Gt) seviyesine yükseldiğini görüyoruz. 2022 yılında %1,3 artışla 490 Mt artış gerçekleşmişti. Rapor, 2023 yılındaki artışın %65'ten fazlası kömür kaynaklı emisyonlardan kaynaklandığını söylüyor.
Kuraklıklar nedeniyle küresel hidroelektrik üretimindeki eksiklik, yaklaşık 170 Mt artışla emisyonları artırdı. Bu etki olmasaydı, küresel elektrik sektöründen kaynaklanan emisyonlar 2023 yılında azalacaktı.
2019 ile 2023 arasında toplam enerjiyle ilişkili emisyonlar yaklaşık 900 Mt arttı. 2019'dan bu yana beş ana temiz enerji teknolojisinin - güneş PV, rüzgar, nükleer, ısı pompaları ve elektrikli araçlar - artan kullanımı olmasaydı, emisyonlar büyüme üç kat daha fazla olacaktı.
Artan temiz enerji kullanımı sayesinde, emisyonlar yapısal bir yavaşlama görüyor. 2023'e kadar olan on yılda, küresel emisyonlar yılda %0,5'ten biraz fazla artarak, Büyük Buhran'dan bu yana görülen en düşük oranı kaydetti.
Gelişmiş ekonomi GSMH'sı %1,7 artarken emisyonlar %4,5 düşüş gösterdi, bu bir durgunluk dönemi dışında görülen bir rekor düşüş. 2023'te 520 Mt azalan emisyonlar, şimdi elli yıl önceki seviyesine geri döndü. Gelişmiş ekonomi kömür talebi, G7'deki evrimler tarafından yönlendirilerek, yaklaşık 1900 seviyesine geri döndü. Gelişmiş ekonomilerdeki emisyonlardaki 2023'teki düşüş, güçlü yenilenebilir enerji kullanımı, ABD'de kömürden gaz geçişine rağmen bazı ülkelerde zayıf sanayi üretimi ve daha ılıman hava gibi yapısal ve döngüsel faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklandı.
Çin'deki emisyonlar 2023'te yaklaşık 565 Mt artarak küresel olarak en büyük artışı gösterdi ve Çin'in pandemi sonrası dönemdeki emisyon yoğun ekonomik büyümesini sürdürdüğünü gösteriyor. Ancak, Çin küresel temiz enerji eklemelerinde de liderliğini sürdürdü. Döngüsel etkiler, özellikle tarihsel olarak kötü bir hidro yılının etkisiyle, 2023'teki emisyon artışının üçte birine katkıda bulundu. Kişi başı emisyonlar, Çin'de gelişmiş ekonomilere göre %15 daha yüksek.
Hindistan'da güçlü GSMH büyümesi emisyonları yaklaşık 190 Mt artırdı. Ancak zayıf muson, elektrik talebini artırdı ve hidro üretimini azaltarak toplam emisyonlarındaki artışın yaklaşık dörtte birine katkıda bulundu. Kişi başı emisyonlar, Hindistan'da dünya ortalamasının çok altında kalmaya devam ediyor.
İlgili Uluslararası Enerji Ajansı'nın raporuna buradan ulaşabilirsiniz.
Comments