top of page
  • Yazarın fotoğrafıhseturkiye

TETT ve SKT Arasındaki Fark Nedir?

Aldığımız gıdalarda veya kozmetik ürünlerinde kimi zaman TETT (Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi) veya SKT (Son Kullanım Tarihi) olarak ürünlerin tüketmek için önerilen veya zorunlu olan tarihler belirtiliyor. Ancak genel olarak bizler bu tarihi direkt olarak son kullanma tarihi gibi görüyoruz. Ancak ikisi arasında oldukça önemli bir fark var.


TETT ve SKT arasındaki fark nedir?

Gıdaların kalitesini ve güvenliğini korumak, aynı zamanda gıda israfını azaltmak için gıda etiketlerinde belirtilen "tavsiye edilen tüketim tarihi" (best before date) ve "son kullanma tarihi" (used by date) bilgilerini bilmek oldukça önemlidir. Gıdaların kalitesini ve güvenliğini korumak, aynı zamanda gıda israfını azaltmak için gıda etiketlerinde belirtilen "tavsiye edilen tüketim tarihi" (best before date) ve "son kullanma tarihi" (used by date) bilgilerini bilmek oldukça önemlidir.


Son Kullanma Tarihi (SKT) Used by Date : Gıda ve Ürün güvenliği ile alakalıdır.

Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT) Best Before Date : Gıda ve Ürünün kalitesi ile alakalıdır.

Son Kullanma Tarihi
Son Kullanma Tarihi

"Son kullanma tarihi" (use by date), bir gıdanın güvenli bir şekilde tüketilebileceği son tarihi belirtirken, "tavsiye edilen tüketim tarihi" (best before date), gıdanın en iyi lezzet, kalite, doku ve besin değerine sahip olduğu tarihi gösterir.


"Best before date"den sonra bile gıdanın tüketilebileceği belirtilir, ancak bu tarihten sonra kalite ve lezzetinde bir azalma olabilir.


"Tavsiye edilen tüketim tarihi" güvenlikle ilgili değil, sadece gıda kalitesiyle ilgilidir. Eğer gıda doğru şekilde saklandıysa, ambalajı hasar görmediyse ve uygun koşullarda depolandıysa, bu tarihten sonra da güvenle tüketilebilir.


İşte burada çok önemli bir şey ile karşı karşıya kalıyoruz aslında "gıda israfı". Gıda israfı çağımızın en büyük sorunu haline gelmektedir. Bir tarafta gıdaya ulaşım sorunu artarken diğer tarafta gıda israfı artmaktadır.


Bak, Kokla, Tat

“TETT” sonrası gıdanın iyi olup olmadığına kendiniz karar verebilirsiniz. Kendi duyularınızı kullanınız: bak, kokla, tat! Eğer herhangi bir değişiklik tespit etmediyseniz “tavsiye edilen tarih”i dolan ürünü yiyebilirsiniz. Ayrıca tavsiye edilen tüketim tarihini, gıda güvenliğini garanti etmediği için bu noktada son kullanım tarihiyle karıştırmamak son derece önemlidir. 


Bak kokla tat örnek etiketi

"Tavsiye edilen tüketim tarihi"nden sonra "Bak, Kokla, Tat, İsraf Etme"e dikkat ederek gıdayı yiyip yememe ve içip içmeme konusunda kendi kararınızı vermenizin güvenli olduğu açık.


WRAP'ın 2022 araştırmasında incelenen beş ürünün buzdolabında 5°C'nin altında saklanması, oda sıcaklığında saklamaya kıyasla raf ömrünü en az üç katına çıkardığını gösterdi. 


Son kullanma ve tavsiye edilen tüketim tarihleri arasındaki farkın daha iyi anlaşılmasının gıda israfının azalmasına yol açabilecektir. 

56 görüntüleme0 yorum

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page