top of page
  • Yazarın fotoğrafıhseturkiye

Sürekli Gürültü Ölçümleri Nedir?

Güncelleme tarihi: 28 Ara 2022

İnsanlar üzerinde olumsuz etki istenmeyen ve dinleyene bir anlam ifade etmeyen hoşa gitmeyen seslere gürültü denir. Bu tanıma bakıldığında, sesin gürültü niteliği taşıması için mutlaka yüksek düzeyde olması gerekmediği anlaşılmaktadır. Bu duruma dikkat ettiğimizde görüyoruz ki neredeyse gürültü ile yaşıyoruz. Bu da bizim hem psikolojik hem de fizyolojik olarak rahatsızlanmamıza neden oluyor.


T.C. Anayasası 56. maddesi "Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir." uyarınca T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 2017 yılında BİNALARIN GÜRÜLTÜYE KARŞI KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK ve 2022 yılı sonlarında da ÇEVRESEL GÜRÜLTÜ KONTROL YÖNETMELİĞİ 'ni yayınlayarak insanları gürültüden korumayı amaçlamaktadır.


Ancak bu iki yönetmeliği bir bütün olarak değerlendirmek gerekliliği şuanda hem idareler tarafından hem de paydaşlar tarafından pek anlaşılamadı. 2022 yılının sonlarına doğru çıkan Çevresel Gürültü Kontrol Yönetmeliği hakkında merak edilen soruların cevaplarını değerlendirdiğimiz yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.


Örneğin, kuaför, market gibi bina altında bulunan işyerleri şikayet durumunda Çevresel Gürültü Kontrol Yönetmeliği kapsamında değerlendirilecektir. Ancak binada bulunan hidrofor, asansör gürültüsü gibi konularda Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik kapsamında değerlendirilmesi gerekmektedir.


Çevresel Gürültü Kontrol Yönetmeliği'nde özellikle dikkat edilmesi noktalardan birisi de sürekli gürültü ölçümleri diyebiliriz. Özellikle yönetmelikte eğlence yerlerinin yoğun olduğu yerlerde sürekli gürültü ölçümleri yapılmasının gerekliliği yazıyor. Peki nedir bu sürekli gürültü ölçümleri?


Sürekli Gürültü Ölçümleri Nedir?


Bulundurduğu bazı teknik ekipmanlar ile sürekli gürültü ölçümü ve meteorolojik ölçümler yapan, ölçüm kayıtlarını çevrimiçi (online) özelliği ile istenilen bir ortama aktarabilen cihazlar ile gürültü ortamın izlenmesine sürekli gürültü ölçümleri diyebiliriz. Bu ölçümler Çevresel Gürültü Kontrol Yönetmeliği kapsamında yapılmalıdır.


Sürekli Gürültü Ölçüm Cihazlarının Özellikleri Nelerdir?


Çevresel ölçümleri, endüstriyel ölçümleri, inşaat alanları ölçümleri ve konser, spor etkinlikleri gibi alanlarda net ölçümleri gerçekleştirebilen cihazlardır. Uzaktan erişim özelliği sayesinde zorlu koşullara sahip sahalardaki cihazlara, yanına gitmeden müdahale imkânı sağlamalıdır. IEC 61672:2002 standardına uygun olmalıdır. Tip 1, 1/1 ve 1/3 oktav bantlı, gürültü ölçümünü A, C, Z (Lin) bantlarında eş zamanlı olarak yapmalıdır.


Sürekli Gürültü Ölçüm Sistemlerinin Kurulum Sorumluluğu Kimin?


Çevresel Gürültü Kontrol Yönetmeliği Madde 6 d bendi gereğince Sürekli izleme sistemi kurmak işyerlerinin sorumluluğunda olup maliyeti işyeri tarafından karşılanacaktır. Gürültünün sürekli izlenmesine yönelik olarak teknolojik açıdan farklı mesafeleri ölçebilen sistemler mevcut olup, kurulacak alanın fiziki koşullarına göre izleme sisteminin uygunluğuna karar verilecektir.


Sistemden sınır değer aşımı tespit edilmesi halinde, hangi işletmeden kaynaklandığı (sürekli olmayan gürültü oluşması, karayolu gürültüsü vb.) ne şekilde tespit edilecek ve ne tür bir önlem ve/veya yaptırım uygulanacaktır?


Aynı alanda birden fazla işletme olması halinde; kümülatif ölçüm yapabilen Sürekli İzleme Sistemi mevcut olduğu gibi daha detaylı farklı yönlerden gelen gürültünün tespitini yapan sistemler de bulunmaktadır. Sürekli izleme sistemi denetim işlemine yol gösterici ve işyerleri için caydırıcı bir araç olarak düşünülmelidir. sürekli izleme sisteminden sınır aşım tespiti halinde saha çalışmasında yapılacak ölçümlerle bu durum doğrulanmalı ve sonucuna göre idari yaptırım uygulanmalıdır.


Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page