top of page
  • Yazarın fotoğrafıhseturkiye

"Su Verimliliği Seferberliği"ne Sen de Katıl.

Yaz mevsiminin sıcak günleriyle birlikte su kaynaklarımızın değerini daha da anlıyoruz. Su verimliliği seferberliği kapsamında, her damla suyun kıymetini bilmeli ve israf etmemeliyiz. Bahçe sulamasında akıllı sulama sistemleri kullanarak su tasarrufu sağlayabiliriz. Muslukları sızdırmaz hale getirerek ve duş sürelerini kısaltarak suyun değerini koruyabiliriz. Ayrıca, yağmur suyunu toplayarak bahçe sulamasında kullanmak da önemli bir adımdır. Hep birlikte suyun kıymetini bilmeli, israf etmemeli ve gelecek nesillere temiz su miras bırakmalıyız.

Su Verimliliği Seferberliği

Su Verimliliği Seferberliği Nedir?


Su Verimliliği Seferberliği, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından 2023 yılında hayata geçirilen bir projedir. Su Verimliliği Seferberliği ile su kaynaklarımızı verimli kullanmak amaçlanmaktadır.


Su Verimliliği Seferberliği ile Neler Yapılması Amaçlanıyor?




Ülkemiz küresel iklim değişikliğinin etkilerinin yoğun hissedildiği Akdeniz kuşağında yer almakta ve yüksek risk grubu ülkeler arasında kabul edilmektedir. Önümüzdeki 100 yıl için yapılan iklim değişikliği tahminlerine göre, ülkemizde su kaynaklarının yaklaşık %25 oranında azalması beklenmektedir.




İklim değişikliği, hızlı nüfus artışı, artan sanayileşme ve diğer çevre sorunlarıyla birlikte yaşamın kaynağı olan suyun ve dolayısıyla insanlığın geleceği tehdit altındadır. Ülkemiz su zengini olmayıp, aksine yılda 1.313 m3 kişi başı kullanılabilir su miktarı ile su stresi altındaki bölgeler arasında yer almaktadır. Su kaynaklarının korunması ve verimli kullanılmasına yönelik gerekli tedbirler alınmadığı takdirde, 2030 yılından itibaren Türkiye’nin su sıkıntısı yaşayan ülkeler arasında yer alması beklenmektedir.



Mevcut durumda, ülkemizin yıllık kullanılabilir tatlı su tüketiminin %77’si tarımda, %23’ü ise içme-kullanma suyu ve endüstriyel üretimde kullanılmaktadır. Ülkemizde mevcut durumda içme suyu sistemlerinde %32 olan su kayıplarının %10 seviyelerine çekilmesiyle; tarımda sulama randımanının %50’den %75 seviyesine çıkarılmasıyla; sanayide temiz üretim teknolojileri ve verimlilik tekniklerinin kullanılması ile temiz tatlı su kaynaklarından toplam su kullanımının %25’e varan oranlarda azaltılmasının mümkün olduğu öngörülmektedir.


Ulusal su verimliliği seferberliği kapsamında, “Suyumuza sahip çıkalım” teması ile; her bir paydaşımızı ve bütün su kullanıcılarını kapsayacak şekilde çalıştaylar, eğitimler, atölye çalışmaları, farkındalığı artırıcı yayınlar ve benzeri etkinlikler ile su verimliliği kültürünün yaygınlaştırılması ve su verimliliği uygulamalarının hayata geçirilmesi hedeflenmektedir. Sektörel bazda düzenlenecek toplantı, çalıştay ve benzeri etkinliklerin yanı sıra görsel ve yazılı materyaller ile eğitici bilgilendirici çalışmalar hazırlanmaktadır. Su ve kadın buluşmaları ile toplumumuzda önemli role sahip kadınlarımızın, annelerimizin de konuya ilişkin farkındalığının artırılması önemli bir bileşen olarak görülmektedir. Okullarımızda öğretmenlerimiz ve öğrencilerimizle birlikte su verimliliği farkındalığı oluşturulması ve suyun öneminin kavranması için yapılacak çalışmalar da seferberlik gündeminde yerini almaktadır.



 

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page