top of page
  • Yazarın fotoğrafıhseturkiye

Ortam (İşyeri) Havasında Mikroorganizma var mıdır?

Evet olabilir...!


Biyoaerosoller farklı mikroorganizmaları ve/veya bunlardan kaynaklanan farklı bileşenleri içerebilir. Mikroorganizmalar, grampozitif ve gramnegatif bakteriler, aktinomisetler, küf, protozoa, alg ve virüsler gibi farklı taksonomik gruplarda sınıflandırılabilir. Bunlar cins veya türler seviyesinde daha ileri bir sınıflandırmaya tabi tutulabilir. Allerjik ve/veya toksik reaksiyonlar gibi immünolojik reaksiyonlar, canlı olup olmamalarına bakılmaksızın mikroorganizmalara maruz kalınmasından kaynaklanabilir.



İşyeri havasındaki mikroorganizmaların ölçülmesinin iki amacı vardır:


● Çalışanların maruz kalmalarının değerlendirilmesi,

●Farklı konumlardaki ve/veya farklı zamanlardaki ve farklı zaman aralıklarında havanın biyolojik özelliklerinin değerlendirilmesi.


Mikrobiyolojik kaynaklı aerosollerin numunesinin alınması, işçilerin sağlığa zararlı diğer maddelere (toz, kimyasal…gibi) maruz kalmalarının değerlendirilmesinde kullanılan numune alma prensiplerine uygun yapılmalıdır. Biyoaerosollere durgun veya kişisel maruz kalma, aralıklı ve kısa süreli ve özel çalışma faaliyetleri ile ilgili olabilir. Maruz kalmayla ilgili bir profili elde etmek için özel bir stratejiye göre pek çok ardışık ölçmenin yapılması tavsiye edilir.


Örneklemeler ve tayin için TS EN 13098 - İşyeri havasına maruz kalma - Havadaki mikroorganizmaların ve mikrobiyal bileşiklerin ölçülmesi - Genel gereklilikler srandardı gereklilikleri yerine getirilir. Kısaca örneklemeden bahsetmek gerekirse;


Mikroorganizmaların ölçümü için iş yeri havası doğrudan filtre edilerek biyoaeroseller tutulur. Filtre üzerinde tutulan biyoaerosoller hazır besi yerlerinde inkübe edilerek aranan mikroorganizma tespit edilir. İnkübasyon sonrası filtre üzerinde oluşmuş her bir koloni tek tek sayılır ve örneklenen hava hacmine bölünür ve KOB/m3 cinsinden koloni miktarı belirlenir.


Belirlenen bu miktar ilgili yönetmelik kapsamında değerlendirilir.

Opmerkingen


Yazı: Blog2_Post
bottom of page