top of page
  • Yazarın fotoğrafıhseturkiye

Canlı Müzik İzni Nasıl Alınır?

Güncelleme tarihi: 18 Mar

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 30 Kasım 2022 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak “Çevresel Gürültü Kontrol Yönetmeliği” yürürlülüğe girmiştir. İlgili yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

Yeni yönetmeliğe göre müzik yayını yapan tesislerin tamamı canlı müzik izni almak zorunda. Eskiden sadece canlı müzik için ve belediyelerden alınan izinler kapsamı genişletildi.


Yönetmeliğe göre, Müzik Yayın İzin Belgesi’ne ilişkin iş ve işlemlere yönelik usul ve esaslar yeniden belirlendi. Yine aynı yönetmelikle açık hava faaliyetleri; 10.00-01.00 saatleri arasında, müzik yayını yapan işyerleri için getirilen sınır değerler sağlanacak şekilde 5 gün düzenlenebilecek, 5 günden fazla devam edecek organizasyonlarda ise Çevre, Şehircilik, İklim Değişiklikliği İl Müdürlüğünden “Müzik Yayın İzin Belgesi” alınacak.


Ayrıca, müzik yayını yapan işyerleri ve deniz araçları için; varsa işyeri açma ve çalışma ruhsatı, varsa turizm işletme belgesi, vergi levhası örnekleri, imza sirküsü veya vekâletname ile akustik rapor gibi bilgiler ve müzik yayın izni başvuru dilekçesi İl Müdürlüğüne teslim edilecek. Yani artık izinleri il müdürlükleri verecek.


Müzik Yayınlarının İzni İl Müdürlüğü tarafından verilecek.


Müzik yayınlarının izni konusunda; raporun uygun bulunması halinde, başvuru sahibine uygunluğun bildirilmesi, Müzik Yayın İzin Belgesi ücretinin döner sermaye hesabına yatırılması ve İl Müdürlüğü tarafından “Müzik Yayın İzin Belgesi”nin verilmesi gerekiyor. Uygun bulunmaması halinde ise başvuru dosyasının gerekçesi ile birlikte başvuru sahibine iade edilmesi ve gerekçede belirtilen uygunsuzlukların giderilmesini müteakip tekrar başvuru yapılabileceği belirtildi. Verilen müzik yayın izni belgesinin de geçerlilik süresi 3 yıl olarak belirlendi.


Müzik İznine Tabi Olmayan Tesis veya İşletmeler Hangileri? Ölçüm Yaptırmaları Gerekiyor mu?


Müzik yayın iznine tabi olmayan; kuaför, market, kahvehane, spor salonu, pastane gibi işyerleri, çevresel gürültü oluşturmayacak şekilde faaliyetlerini sürdürebilecekler. Aynı takvim yılı içinde 3 defa yönetmelik hükümlerinin ihlalinin tespiti halinde, İl Müdürlüğü tarafından müzik yayın izni iptal edilecek, bu işyerleri ve deniz araçları, ancak 2 takvim yılından sonra müzik yayın izni için başvuruda bulunabilecek.


Müzik yayını yapan işyerlerinden kaynaklanan ve hava yoluyla yayılan veya ortak bölme elemanları, ara döşemeler, tavan veya bitişik duvarlar aracılığıyla kullanımlara iletilen gürültü düzeyi ile ilgili olarak çevresel gürültü ölçüm metotlarının nasıl uygulanacağı belirlendi.


İlgili yönetmelik ile daha fazla sorunuz varsa aşağıdaki bağlantıdan sorularınızın cevaplarını bulabilirsiniz.

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page