top of page
  • Yazarın fotoğrafıhseturkiye

Karbon Fiyatlandırmada Mevcut Durum ve Trendler 2024 Raporu Yayınlandı.

Dünya Bankası’nın her yıl yayınladığı “Karbon Fiyatlandırmada Mevcut Durum ve Trendler 2024 Raporu” 21 Mayıs 2024 tarihinde gerçekleştirilen tanıtım toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu.

Rapor, iklim değişikliğiyle mücadelede etkili araçlar olarak görülen karbon fiyatlandırma mekanizmalarını ele almaktadır. Dünya genelinde uygulamada olan 75 karbon fiyatlandırma mekanizması bulunmaktadır ve bu mekanizmalarla küresel sera gazı emisyonlarının %24’ü kapsam altına alınmıştır.

Karbon fiyatlandırma araçları, sera gazı emisyonlarının çevresel maliyetlerini fiyatlandırarak negatif çevresel dışsallıkları içselleştirmekte ve elde edilen gelirler çevresel amaçlar için kullanılmaktadır. Bu, yeşil dönüşüm için önemli fırsatlar yaratmaktadır.

2023 yılında, karbon fiyatlandırma mekanizmalarıyla elde edilen küresel gelirler önemli ölçüde artarak 104 milyar Amerikan Doları’na ulaşmıştır. Bu gelirlerin yaklaşık dörtte üçü, dünya genelinde faaliyette olan emisyon ticaret sistemleri aracılığıyla elde edilmiştir. Elde edilen gelirlerin yarısından fazlası iklim ve çevre ile ilgili projelerde kullanılmış ve küresel karbonsuzlaşma çabalarına katkı sağlamıştır.

Rapor, karbon kredilendirme mekanizmalarına da değinmektedir. Özellikle orta gelir seviyesindeki ülkeler, bu alandaki düzenlemelerini artırmıştır. Gönüllü karbon piyasalarındaki talebin, zorunlu mekanizmalardan ziyade daha çok firmaların gönüllü denkleştirme hedeflerinden kaynaklandığı belirtilmiştir.


Raporun bulguları, Dünya Bankası İklim Değişikliği Grubu Küresel Direktörü Jennifer Sara, Dünya Bankası İklim Finansmanı Uygulama Müdürü Hania Dawood, Brezilya Finans Bakanlığı Sürdürülebilir Finans Koordinatörü Jose Pedro Bastos Neves, Uluslararası Karbon Eylemi Ortaklığı Genel Sekreteri Stefano de Clara, Singapur İklim Değişikliği Sekretaryası’ndan Rueban Manokara, Dünya Bankası Kıdemli İklim Değişikliği Uzmanı Joseph Pryor ve Türkiye İklim Değişikliği Başkanlığı Karbon Fiyatlandırma Dairesi Başkanı Eyüp Kaan Moralı’nın katılımıyla düzenlenen bir panelde tartışılmıştır.


Panelde, raporun temel bulguları ve ülke örnekleri yanı sıra Türkiye’nin yaklaşım ve çalışmaları paylaşılmıştır. Rapor, Dünya Bankası’nın resmi internet sitesinde yayınlar sekmesi altında erişime açıktır.


Rapor, karbon fiyatlandırma araçlarının önemini ve bu araçların iklim değişikliğiyle mücadelede nasıl kullanıldığını kapsamlı bir şekilde ele almaktadır. Dünya genelinde artan uygulamalar ve gelirler, bu alandaki çabaların etkili olduğunu göstermektedir.


Raporu indirmek için tıklayınız.

Comentários


Yazı: Blog2_Post
bottom of page