top of page
  • Yazarın fotoğrafıhseturkiye

Islak Mendil Kurtarıcı mı? Yoksa Çevre Düşmanı mı?

Güncelleme tarihi: 6 Oca 2022

Günlük yaşamımızda fazlasıyla ıslak mendil çeşidi kullanıyoruz farkında mıyız? Bebek mendilleri, el temizleme mendilleri, makyaj temizleme mendilleri, otomobil temizleme mendilleri, mutfak temizlemek için üretilen mendiller, anti bakteriyel mendiller, medikal mendiller derken liste açıkçası uzayıp gidiyor.

Islak mendil alırken nelere dikkat ediyoruz? Alkol içermeyen olsun, paraben olmasın, dermatolojik olarak test edilsin. Elbette bunlara dikkat edeceğiz bu maddeler bize ve sevdiklerimize oldukça zarar verebilir.


Islak mendilin çevremize zararlarını ne kadar biliyoruz? Hiç dikkat ettiniz mi atık kutularında ıslak mendil atmayınız yazılarına? Neden böyle bir şey yazıyor? Öncelikle ıslak mendil nedir sorusuna cevap bulmamız gerekiyor.


Islak Mendil Nedir?


Islak mendil kimyasal emdirilmiş bir tekstil ürünü. Bu tekstil ürünün ana ham maddesi nonwoven yani dokusuz kumaştır ve bu üretim için Polipropilen veya Polyester kullanılır. Yani petrol türevidir. Yani elimize tutuşturulan ıslak mendiller kimyasal emdirilmiş petrol ürünüdür.


İnsanlık olarak doğada yok olmayan plastik ve benzeri ürünlere karşı yoğun bir mücadele vermemiz gerekirken, bu tür bir maddeyi hayatımızın her alanında giderek artan şekilde kullanmamız oldukça üzücü.


Islak Mendilin Çevre Zararları Nelerdir?


Maalesef doğada çok uzun sürede çözünüyor ve geri dönüşüm prosesi olmayan bir ürün. Bu durumda kullandığını her ıslak mendil dünyamıza direkt atık olarak atık yığınlarının arasına ekleniyor.


Ayrıca ıslak mendiller ıslandığın çözünmediğinden dolayı kanalizasyon sistemleri için de büyük risk oluşturuyor. Toplanan mendiller ne yazık ki tıkanmalara neden oluyor. Ayrıca şehirlerde kanalizasyon arıtma tesislerinde en büyük sorunlardan birisi de maalesef yine ıslak mendiller.


Türkiye 90’lı yıllarda 17 milyon atık üretirken bunların çoğu organik atıklardı. Şimdilerde atık miktarı 32 milyon ton seviyesinde ve bu artışın en büyük nedeni ambalajlı ve geri dönüşümü olmayan ürünler. Organik atıklardan artık elektrik üretmek mümkün ancak diğer atıklar ne olacak?


Dünyada Islak Mendil Kullanımı Ne Durumda?


2017 tarihli Büyük Britanya Temiz Sahil raporuna( 2017 Great British Beach Clean report) göre, Avrupa kıyılarındaki denizlerde bulunan plastiğin % 8 ini ıslak mendiller oluşturuyor.


Global 2000 araştırmasına göre ise Avrupa sahillerinde bulunan atıkların yarısını ıslak mendiller, pamuk çubuklar gibi tek kullanımlık plastikler oluşturuyor.


EDANA’nın rakamlarına göre hijyen ve kişisel bakım amaçlı kullanılan mendiller Avrupa’daki tüm dokusuz (non-woven) mendil kullanımının % 44 ünü oluşturuyor. Surgical yada medikal amaçlı kullanılan mendillerin oranı ise sadece % 3.


Rusya ve İskandinavya dahil geniş Avrupa’da 2000 yılından itibaren mendil üretimi iki kattan fazla arttı. 2015 de yılda 2.4 milyon ton kadar ıslak mendil üretildi. Almanya açık ara en büyük üretici.


Ne Yapmalıyız?


Öncelikle klasik ıslak mendil kullanımı bırakmak veya olabildiğince kullanımı azaltmaya çalışmalıyız. Islak mendil kullanımı yerine bebek bakımı ve genel el temizliği için tuvalet kağıdı veya havlu kağıtlardan ıslak mendil yapılabilir. Bu konu ile alakalı youtube’da yüzlerce video bulunmaktadır.

UNUTMAYIN..!! Islak mendil hijyen sağlamaz, elinizdeki kirini yayar ve doğayı kirletir, iklimi de değiştirir.

Bunu yapamasak da en azından sadece doğada çözünebilir (biodegrable yada compostable) olan ıslak mendilleri kullanmalı ve kullandıktan sonar asla su giderine atmamalıyız.


Eğer bunları da yapamamışsak yapabileceğimiz en iyi şey onları çöpe atmaktır.


コメント


Yazı: Blog2_Post
bottom of page