top of page
  • Yazarın fotoğrafıhseturkiye

İşyerlerinde Uçucu Organik Bileşen Maruziyeti Ölçümleri Nasıl Yapılır?

Diğer maddeleri fiziksel olarak çözebilen maddeler anlamına gelen solventler, gerek sanayi ürünlerinin üretiminde ara ürün, gerekse günlük yaşamda son ürün olarak yaygın şekilde ve yüksek miktarlarda tüketilmektedir.



Solventler boya, cila, yapıştırıcı gibi kimyasal maddelerden, ayakkabı ya da mobilya gibi son ürünlerin üretimine kadar çok çeşitli alanlarda kullanılmaktadır.


Solventlerin bu şekilde yaygın olarak kullanılması solventlere ya da solvent buharlarına maruziyeti kaçınılmaz kılmaktadır. İşyerlerinde solventlere başta solunum ve deri teması yoluyla yüksek düzeyde ve uzun süreli maruziyet söz konusu olmaktadır.


Bu yüzden eğer işyerinde solvent ile yapılan bir çalışma varsa mutlaka çalışanın maruziyet ölçümlerinin yapılması gereklidir.

Unutulmamalıdır ki maruziyet ölçümleri TS EN 689’a göre belirlenen sürelerde yapılmalı kesinlikle anlık ölçümler yapılmamalıdır.


Ölçüm sonucunda çıkan maruziyet değerleri “KİMYASAL MADDELERLE ÇALIŞMALARDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK” kapsamında değerlendirilmesi yapılmalıdır.

10 görüntüleme0 yorum

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page