top of page
  • Yazarın fotoğrafıhseturkiye

İşyeri Maruziyet Ölçümleri Kimler Hangi Sıklıkla Yaptırmalı?

İşyerlerinde iş hijyeni ölçümleri konusunda bir isg uzmanı ve işveren karışıklık yaşıyor. Aşağıdaki soruların cevaplarına göre işyerinizde veya görevli olduğunuz kurumda hangi ölçümlerin hangi sıklıkla yapılması gerektiğinin cevaplarını bulabilirsiniz.







İş Yeriniz Bu Yönetmelik Kapsamına Giriyor mu?


Bu Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında yer alan işyerleri ile bu işyerlerinde iş hijyeni ölçüm, test ve analizleri yapacak kişi ve kuruluşları kapsar.

Hangi Ölçümleri Yaptıracaksınız?


Yönetmelik 5. maddede “İşveren, iş hijyeni ölçüm, test ve analizlerini risk değerlendirmesine bağlı olarak yaptırır.” denilmektedir.

Bu maddeden de anlaşılacağı üzere Risk Değerlendirmesine bağlı olarak ölçüm yapılacak kişi ve yerlere işveren karar verebilir. Ancak bu noktada isg uzmanı ile işbirliği yapıp beraber karar vermek önem arz etmektedir.


Metotların ayrıntılarına, İSGÜM kılavuz ve standartlara laboratuvarlar daha hakim olacağından ölçüm sayısı ve ölçüm yapılacak alanlar konusunda ölçüm laboratuvarına danışmak faydalı olacaktır.

 

İş hijyeni başlığı altında ölçtürebileceğiniz parametreler ve bu parametreleri ölçtürmek için uygun görülen metotlar İSGÜM web sitesinde yayınlanmıştır.


Çoğu parametre için birden fazla metot vardır. İşveren metoda karar vermek zorunda değildir. Metodu çoğu zaman Laboratuvar belirler ancak metotlar hakkında genel bilgilere sahip olmanız işletme şartları altında gerçeğe yakın ölçümler alınmasını sağlar.

Hangi Aralıklarla Ölçüm Tekrarlanmalı?


Yönetmeliğin 5.maddesi gereği İş Hijyeni Ölçümlerinin tekrar edilmesi ile ilgili belirlenmiş bir periyot yoktur. Ölçümlerin tekrar edilmesi "İşyeri ortamının veya işin gereği olarak kişisel maruziyetlerde farklılık oluştuğunda, işyeri hekimi veya iş güvenliği uzmanının gerekli görmesi halinde İş Hijyeni Ölçüm, test ve analizleri tekrarlanır." şeklinde açıklanmıştır. 


İşyerlerinde çalışan sayısında, kullanılan iş ekipmanında, ekipmanlarda ve çalışma ortamındaki önemli revizyonlarda, üretim metotlarında, üretilen ürün tipindeki değişim durumlarında ve asgari olarak yılda en az bir kez ölçüm yapılması önem arz etmektedir.


Ancak Ortam şartlarının değişmediği durumlarda, yönetmeliğin dikkate alınmasını istediği TS EN 689 standardı, konuya ölçüm sonucuna dayalı bir yaklaşım sergilemektedir. TS EN 689 standardı revize olması bu durumu daha karmaşık hale getirmektedir. TS EN 689 ile ilgili kılavuzumuz internet sitemizden ulaşabilirsiniz.


Sonuç olarak ölçümler ve sıklıkları için işveren, isg uzmanı, ölçüm sonuçları ve laboratuvar beraber ortak olarak karar vermelidir.


Unutulmamalıdır ki insan sağlığı herşeyden önde gelmektedir.

18 görüntüleme0 yorum

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page