top of page
  • Yazarın fotoğrafıhseturkiye

I-REC Sertifikası Nedir? Nasıl Alınır?

I-REC Sertifikası Nedir?


I-REC (International Renewable Energy Certificate) Türkçe karşılığı Yenilenebilir Enerji Sertifikası veya Yeşil Enerji Sertifikası olan, International REC Standard Foundation tarafından geliştirilen bir sertifikasyon sistemidir. IREC Sertifikası,  üretilen enerjinin kaynağının ve özniteliğinin izlenebilirliğini sağlayarak elektriğin yenilenebilir enerji kaynaklarından üretildiğini belgelemektedir.


I-REC sertifikası

Uluslararası Nitelik İzleme Standardı


Uluslararası Nitelik İzleme Standardı, çevresel olarak farklılaştırılmış elektrik ürünleri pazarlarının gelişimini ve işleyişini desteklemek için 25 yıl önce ABD ve Avrupa'da oluşturulmuştur. Bu standard, yenilenebilir enerjinin sağlam ve etkili satın alınmasını sağlayan beklentileri, ilkeleri ve kuralları belirlemek için paydaşlar tarafından geliştirilmiştir. Enerji nitelik sertifikaları, elektrik üretiminin özelliklerini tanımlamak ve takip etmek için kullanılan bir araç olarak ortaya çıkmıştır. Bu sertifikalar, piyasa oyuncuları, tüketiciler ve hükümetler için güvenilir bir altyapı sağlar. Standart, nitelik izleme sisteminin tüm yönlerinin uyumlu olmasını sağlamak için paydaşların katkıda bulunduğu ve enerji nitelik sertifikalarının elektrik piyasalarının ayrılmaz bir parçası haline geldiği belirtilmektedir. Bu standart, tüketicilerin güvenle satın alabilecekleri nitelik sertifikalarının sağlanmasına olanak tanırken, aynı zamanda geniş bir ürün yelpazesine uygulanabilirliği vurgulanmaktadır. Bu standart, öznitelik izleme sistemlerini güvenilir ve sağlam bir şekilde uygulamak için gereken araçları tanımlar ve enerji dışındaki emtialara da uygulanabilirliği vurgulanır.


I-REC sertifikası çözümleri

Uluslararası REC Standartı (I-REC) Nedir?


Uluslararası REC Standartı (I-REC), dünyanın herhangi bir ülkesinde yenilenebilir kaynaklardan üretilen enerjinin kaynağını izlemek ve tüketimini kanıtlamak için oluşturulan uluslararası bir standarttır. I-REC, resmi bir gönüllü izleme sistemi olmayan ülkeler için tasarlanmıştır ve Avrupa Menşe Garantileri (EECS) sisteminin en iyi uygulamalarına dayanmaktadır. Her bir I-REC, yenilenebilir bir enerji kaynağından üretilen 1 MWH (megavat saat) elektriği temsil eder. Elektronik I-REC kaydı, sertifikaları düzenler, aktarır ve tekrar sayımı engelleyerek güvenilir ve şeffaf izlenebilirlik sağlar. I-REC, yenilenebilir kaynaklardan gelen elektrik tüketimini belgelemek ve izlemek için uygun bir araçtır. Ayrıca, sera gazı emisyonlarının azaltılmasını belgelemek ve RE100 ve CDP gibi sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmak için de etkili bir araçtır. Standardı uygulamaktan sorumlu olan kuruluşlara "Kod Yöneticileri" denir ve her biri standartın uygulanmasını sağlamanın yanı sıra pazar üreticileri, piyasa kuruluşları ve tüketicilere erişebilecekleri yönetim belgeleri oluşturur. Bu belgelere "Ürün Kodları" denir ve takip edilen ürünlerin özelliklerine, kullanıcı ihtiyaçlarına ve kod üreticisinin yetkilerine göre çeşitlilik gösterebilir.


I-REC Standartının genel esasları şunlardır:


  1. Nihai kullanıcının bilgi edinme hakkı: Ürün sertifikasının sahibi veya son kullanıcısı, sertifikanın menşei, sahip olduğu tüm nitelikleri, geçmişi ve nasıl kullanılabileceği hakkında bilgi sahibi olma hakkına sahiptir.

  2. İş birliği: Tüm öznitelik izleme sistemleri işletenlerin iş birliği yaparak kullanıcılara doğru bilgi sağlamaları gerekmektedir.

  3. Bağımsızlık: Akredite kuruluşlar, hizmet ettikleri piyasaya zarar vermeden bağımsız davranmalıdır.

  4. Esneklik: Standart, teknoloji, pazarlar ve yasaların değişebileceğini kabul ederek ürün kodlarının esnek ve değişime uyumlu olması gerektiğini belirtir.

  5. Paydaş katılımı: Standart ve ürün kodlarının tutarlılığının devamı için paydaşların görüşleri dikkate alınmalıdır.

  6. Anlaşmazlık çözümlemek: Ürün kodlarındaki anlaşmazlıklar bağımsız bir hakem, uzman veya arabulucu tarafından çözümlenmelidir.

  7. Ayrımcılık yapmamak: Standart ve ürün kodları, ayrım yapmadan pazara girmeyi ve giriş engellerini azaltmayı amaçlar.

  8. Açık ve doğru iletişim: Kod yöneticileri her türlü bilginin adil ve doğru paylaşımını desteklemelidir.

  9. Ulusal düzenlemelere uygunluk: Ürün kodları, birden fazla ülkede geçerli yasalara uygun olarak geliştirilmektedir.

208 görüntüleme0 yorum

댓글


Yazı: Blog2_Post
bottom of page