top of page
  • Yazarın fotoğrafıhseturkiye

Blockchain (Bitcoin vs.) Madenciliği Çevreye Zarar Veriyor..!

Bitcoin’in ilk çıktığı dönemlerde madencilik yapanların sayısının az olması sebebiyle çok kısa zamanda yüksek miktarda Bitcoin üretmek mümkündü. Mevcut durum itibarıyla hem sistemin zorlaşması hem de madencilik yapanların çoğalması Bitcoin üretimini zor ve oldukça maliyetli kılmaktadır. Bitcoin madenciliği (Bitcoin mining) hem işlemleri doğrulayan hem de kayda geçiren kişileri tanımlamaktadır. Bu bakımdan Bitcoin üretimi ve işlemleri doğrulama süreci madenciler tarafından yapılmaktadır. Madenciler blockchain sisteminin güvenliğini ve kripto para transferlerinin gerçekleşmesini sağlarken yaptıkları işlemler dağıtılmış veri defterine kaydolmaktadır. Blockchain teknolojisi açık hesap olduğundan tüm kullanıcılar işlemlerini kontrol edebilmektedir. Madenciler harcadıkları elektrik enerjisi ve sağladıkları işlem gücüyle sistem doğrulama ve kayıt hizmeti karşılığında ürettikleri Bitcoin’i dolaşıma sokmakta, dolaşıma giren Bitcoin madencilerin cüzdan hesaplarına geçmektedir. Böylece Bitcoin madencileri bir yandan fiziksel olarak tükettikleri enerji ve sağladıkları hizmet karşılığında Bitcoin dolaşımını sağlarken diğer yandan kazanç elde edebilmektedir. Bitcoin ilk çıktığında madencilik işlemi için Microsoft Outlook programını indirip çalıştırmak yeterliyken günümüzde madencilik işlemi daha az karlı hale gelmiş ve zorlaşmıştır. Giderek artan kullanıcı sayısı ve işlem zorluğundan dolayı kişi ve kurumlar daha fazla kazanç elde etmek için özel depolarda geniş, pahalı ve sadece Bitcoin madenciliğine tahsis edilmiş makinelere yatırım yapmaktadır


Bitcoin madenciliği için tüketilen enerji miktarı birçok ülkenin enerji tüketiminden fazladır. İngiltere merkezli enerji fiyatı karşılaştırma platformu Power Compare, Bitcoin madenciliğinin küresel enerji tüketiminin daha fazla artmasına neden olduğuna işaret etmektedir. Power Compare raporuna göre Bitcoin’in yıllık ortalama enerji tüketimi yıllarda yüzde 30 oranında artış kaydederek 32 TWh olmuştur. Yıl sonu itibarıyla Bitcoin’in enerji tüketimi ortalaması ise 37 TWh’ye yaklaşmıştır. Bitcoin madenciliği elektrik tüketimi açısından yirmiden fazla Avrupa ülkesi ile beraber 175 ülkeyi geride bırakmaktadır. Bitcoin enerji tüketim endeksine göre harcanan elektriğin maliyetinin 1.86 milyar dolar olduğu tahmin edilmektedir.


Bitcoin’in astronomik düzeyde enerji tüketmesinin temelinde “güvenlik” olgusu gösterilmektedir. Bilindiği gibi Bitcoin işlemlerinde merkezi bir otoritenin olmayışı sistemin kendisini saldırı ve yolsuzluğa karşı korumasını gerekli kılmakta ve bu görev madenciler tarafından yerine getirilmektedir. Pahalı elektrik kullanmalarına ve enerji yoksunu olmalarına rağmen kripto para trenini kaçırmak istemeyen birçok kullanıcı/ülke çözümü elektrik enerjisinin ucuz olduğu yerlerde madencilik yapmakta bulmaktadır. Elektrik ve madencilik için kullanılan cihazların fiyatlarının yüksek olması sebebiyle ülkemizde Bitcoin üretimi oldukça maliyetlidir. Fakat Çin gibi hem elektrik hem de madencilik makinelerinin ucuz olduğu ülkelerde üretim oldukça yaygındır. Bitcoin madenciliğinin enerji tüketiminin giderek artması yeni sorunları gündeme getirmektedir. Bitcoin madencilik işlemlerinin yarısından fazlası Çin’de yapılırken (yüzde 58) onu yüzde 16 ile ABD takip etmektedir. Yapılan bir araştırmaya göre Çin’deki bir Bitcoin merkezi tarafından Bitcoin madenciliği için tüketilen enerjinin kömürden elde edildiği ortaya konulmuştur. Bu konudaki diğer bir çalışmada elektriğin görece ucuz olduğu Çin özerk bölgesinde yer alan İç Moğolistan’da dünyanın en büyük Bitcoin madeni olduğu ifade edilmektedir. Bitmain firmasının dijital Bitcoin madeninde gerçekleşen işlemler için tükettiği elektrik enerjisini termik santrallerden elde ettiği açıklanmıştır. Ancak Bitcoin madenciliği için 1 kW kömürden elektrik üretmek için 0,6-1 kg karbondioksit ve 40 mW elektrik için toplam 24-40 ton karbondioksit ortaya çıkmaktadır. Bu da Boeing 747 yolcu uçağının bir saatte ortaya çıkardığı karbondioksit emisyonuna eşittir.


Bitcoin madenciliği için tüketilen enerjinin çevreye etkisinin büyük olacağı ve bu şekilde sürdürülemeyerek cazibesini yitireceği öne sürülmektedir. Bu yüzden Bitcoin için tüketilen enerjinin karbondioksit salınımı küresel ısınma ve çevre sorununa sebep olarak gösterilmektedir. Citigroup yaptığı araştırmada ihtiyaç duyulan elektrik miktarının artışını sürdürmesi durumunda Bitcoin sisteminin çökebileceğini ileri sürmektedir.

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page