top of page
  • Yazarın fotoğrafıhseturkiye

Biyoçeşitliliğe Karşı 5 Önemli Tehlike

Teknolojik gelişmeler, hem insan hayatını olumlu yönde hem de olumsuz yönde değiştirmektedir. Özellikle günümüzde bir davranış biçimi de değişiklik göstermeye başladı. Bu değişiklikle beraber biyoçeşitlilik de büyük bir tehlike ile karşı karşıya kaldığını görmekteyiz.


Biyoçeşitlilik Nedir?


Biyoçeşitlilik, bir ekosistem, biyom veya tüm Dünya'da bulunan yaşam formlarının çeşitliliğidir. İnsanların yaşamlarını sürdürebilmesi için yaşadıkları çevrede, temiz su ve havanın, verimli toprakların, besinlerin ve diğer gereksinimlerinin karşılandığı, kullanacağı çeşitli maddelerin bulunması gerekir.


Yaşam için gerekli madde ve koşullar, çevrenin abiyotik etkenleri ile bakteri, Protista, mantar, bitki ve hayvanlar tarafından sağlanır. Bu canlıların tamamına biyoçeşitlilik denir. Bu çevredeki biyoçeşitlilik arttıkça o çevrenin ekolojik hizmetleri de o oranda artar. Yalnız bu artış biyolojik çeşitliliği oluşturan türler arasında dengeli etkileşimin gerçekleşmesi durumunda geçerlidir. Bu nedenle biyolojik çeşitlilik arttıkça, ekosistemlerdeki madde dolaşımı ve enerji akışları daha etkin halde gerçekleşir. Bunun aksine, ekosistemdeki biyolojik çeşitlilik azaldığında, ekosistem hizmetlerinde azalma olur.


Örneğin, yılan bulunduğu ekosistemdeki fare ve kurbağa gibi türleri besin olarak kullanır. Böylece fare ve kurbağa popülasyonlarının aşırı artışı engellenir. Bunun sonucunda, fare ve kurbağalarla aynı besini paylaşan diğer hayvanların besinlerden yararlanmalarına olanak verilmiş olur.


İşte değişen şartlar ve davranışlardan dolayı biyoçeşitliliğe karşı önemli 5 tehlike bulunmaktadır.


  • Arazi ve Deniz Kullanım

Özellikle orman arazilerinin azalmasındaki temel neden %80 oranıyla tarımsal faaliyetler oluşturmaktadır.

  • Kirlilik

Hava, su, gürültü ve daha nicelerinin yaratmış olduğu kirlilik yaşamsal faaliyetleri dolaylı ve/veya direkt olarak etkilemektedir.

  • Türlerin Aşırı Sömürüsü

Yapılan aşırı avlanma nedeniyle türlerin soylarının tükenebilecek noktaya gelmektedir. Örneğin yapılan aşırı balıkçılık faaliyetlerinden dolayı 2050 yılında balık popülasyonunda ciddi bir azalma olacağı öngörülmektedir.

  • İklim Değişikliği

İklim değişikliği sadece biyoçeşitliliğe değil, tüm yaşam karşısında bir tehlike oluşturmaktadır. İklim değişikliği sanılandan çok daha büyük bir tehlike olarak Dünya’mızı tehdit etmektedir.

  • İstilacı Türler ve Yeni Hastalıklar

Yaşam her zaman denge bulma yönünde eğilim göstermektedir. Ancak değişen koşullardan dolayı bazı türlere yönelik dengenin bozulması türlerin istilacı konumuna gelmesi ve hatta bu mikroorganizma boyutunda da olması nedeniyle biyoçeşitlilik dengesi bozulmaktadır.

Genel olarak insan da biyoçeşitliliğin bir parçası olması nedeniyle aslında tüm tehditler insan içinde geçerli olup en kısa sürede gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir.

169 görüntüleme0 yorum

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page