top of page
  • Yazarın fotoğrafıhseturkiye

Bilinmeyen Yönleri İle ATLAS Uygulaması

ATLAS Uygulaması ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde çok çeşitli seviyelerde üretilen coğrafi veriler, web üzerinden 2 ve 3 boyutlu olarak sunulmaktadır. İşbirliği Protokolleri kapsamında diğer kamu kurum ve kuruluşlarına ait coğrafi veri servisleri de ATLAS uygulamasına katman olarak eklenebilmektedir.

ATLAS Uygulaması, http://www.atlas.gov.tr adresinden ulaşılabilmektedir. Merkezi veri tabanına entegre edilen coğrafi veriler, uluslararası OGC standartlarındaki web servisleri aracılığıyla ATLAS uygulaması üzerinden sunulmaktadır. ATLAS, tüm coğrafi veri servislerini bir arada gösterebilen açık kaynak kodlu bir web uygulaması olup standart yapıda servis sunabilen tüm açık kaynaklı ve ticari CBS sunucuları ile uyumludur.

Tüm altyapı içerisinde açık kaynak kodlara ek olarak, yerli ve milli olarak geliştirilen yaklaşık 1 MİLYON SATIR'dan fazla kod bulunmaktadır.

ATLAS Uygulamasında yer alan tüm katmanlara erişim, yetkilendirme dahilinde yapılmaktadır. http://www.atlas.gov.tr/ adresine bağlanıldığında “Genel Kullanıcı Hakları” aktiftir ve sol menüde yer alan katmanlar, tüm kullanıcılara açık olan katmanlardır. Daha fazla katmana erişim için Coğrafi Bilgi Dairesi Başkanlığı ile iletişime geçilmesi gerekmektedir.



Atlas uygulamasın genel olarak 2 kullanıcı modu bulunmakta olup Atlas Basic 2013 yılında ilk versiyonu yayınlanan ve 2020 yılına kadar çeşitli güncellemeler barındıran ve tamamen yerli ve milli kaynaklar ile geliştirilmiş olan ATLAS Pro uygulamasının en çok kullanılan özelliklerini basit bir şekilde kullanabileceğiniz bir uygulamadır.


Geçmişte Atlas Pro uygulamasının teknolojik altyapısına oldukça benzer bir proje olan açık kaynak kodlu 2018 yayın tarihine sahip Avusturalya National Map projesinden türetilen Atlas Basic Uygulaması, tamamen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gereksinimlerine göre uyarlanmış ve ek modülleri gerektiğinde geliştirilebilir şekilde oluşturulmuş bir yazılımdır.


Atlas Basic ve Pro sayesinde daha önce ulaşılamayan coğrafi verilere CBS ortamında ulaşmak mümkün oldu.


Buraya tıklayarak ATLAS uygulamasına ulaşabilirsiniz.


Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page