top of page
  • Yazarın fotoğrafıhseturkiye

Bakanlığın Yeni Projesi HavaMOD Nedir? Nasıl Kullanılır?

T.C: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2019 yılında başlatmış olduğu ulusal modelleme projesi kapsamında yaptığı çalışmaları tamamladı.


Proje kapsamında oluşturulan ulusal modelleme programına, Bakanlığa ait olan server üzerinden belirli bir ücreti ödenerek ilgililer tarafından ulaşım sağlanabilecektir.


Hava MOD Projesinin Amacı Nedir?


ÇED ve İzin-Lisans aşamalarında hava kalitesi modelleme çalışmaları hizmeti veren kurum ve kuruluşların modelleme çalışmalarında uygulama birliğinin sağlanması, firmaların Bakanlığına yapacakları beyanlarda veri kalitesinin yükseltilmesi hedeflenmiştir.


HavaMOD Nedir?


HavaMOD, modelleme çalışmalarının veri kalitesinin yükletilmesi, denetim kolaylığının sağlanması amacıyla, EPA AerMOD açık kaynak kodun ulusal modelleme bileşenlerinin eklenmesiyle oluşturulan ulusal hava kalitesi modelleme programıdır. AERMOD ara yüzüne sahip yazılım geliştirilmiştir. Tüm noktasal veya alansal, hacimsel hava kirletici kaynakları için ÇED ve izin-lisans sürecinde gerekli olan hava kirlenmesi katkı değeri hesaplamaları yapılabilmektedir.


HavaMOD Nasıl Kullanılır?


Bakanlığın HavaMOD için düzenlemiş olduğu mini eğitim sunumuna buradan ulaşabilirsiniz.



Bu eğitimi özetlemek istersek;


HavaMOD modelleme programında, yapılan modelleme çalışmaları, toplamda 10 adımın tamamlanması sonucunda oluşturulmaktadır. Bu adımlar;


  1. Tesis genel bilgilerinin girilmesi,

  2. Çalışma alanının belirlenmesi,

  3. Çalışma alanın niteliğinin belirlenmesi,

  4. İşletme sınırının belirlenmesi,

  5. Kaynakların tanımlanması,

  6. Kaynak gruplarının oluşturulması,

  7. Varsa ÇED alanının belirlenmesi,

  8. Reseptörlerin belirlenmesi,

  9. Model talebinin oluşturulması,

  10. Oluşturulan modelin bakanlığa gönderilmesi'nden oluşmaktadır.


HavaMOD sayesinde modelleme işlemleri Bakanlığın direk kontrolünde ama firmaların, kişilerin hazırladığı projeler haline gelecektir.


コメント


Yazı: Blog2_Post
bottom of page