top of page
  • Yazarın fotoğrafıhseturkiye

Aydınlatma Ölçümleri Nasıl Yapılır?

İşyerlerinde güvenli bir çalışma ortamı sağlanmasında, görsel işlerin kolaylıkla yapılmasında ve uygun bir görüş alanı oluşturulmasında en önemli faktörlerden biri aydınlatmadır. Güvenli çalışma ortamının sağlanması en önemli önceliklerden biridir ve iş güvenliği koşullarının iyileştirilmesi işyerindeki tehlikelerin görünür kılınması ile sağlanacaktır. Aydınlatmanın görsel etkisinin yanında çalışanın kendini iyi hissetmesi, moralinin yüksek olması ve yorgunluk hissetmemesi gibi biyolojik ve psikolojik etkileri de bulunmaktadır.

İşyerlerinde aydınlatma iş verimini de çok büyük ölçüde etkilemektedir. Aydınlatma öncelikle, yapılan iş ve işlemlerde tüm detayın görülebilmesi için gereklidir. İş sağlığı ve güvenliği açısından ise aydınlatmanın işin uygulanan kalite standartlarının gerektirdiği şekilde yapılmasını ve hata oranlarının azaltılmasını sağlamasının yanında iş kazalarının önlenmesinde de büyük bir etkisi bulunmaktadır.


Aydınlatma ölçümünde dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıda sıralanmıştır.


Ofislerde yapılan aydınlatma ölçümleri kişilerin çalışma masaları üzerinde ve 4 noktada yapılır.





Çalışma tezgâhları, masaları ve benzeri yerlerde yapılan aydınlatma ölçümlerinde aşağıdaki şablon kullanılır. 4 ölçüm alınarak ortalaması ölçüm sonucu olarak verilir. Ölçüm en karanlık noktadan başlar ve en aydınlık noktada (aydınlatma kaynağının altında) sona erer.



Yapılan aydınlatma ölçümlerine ilişkin değerlendirmeler yasal mevzuatlarla belirlenmiş sınır değerlere göre yapılır. Yasal sınır değerlerin belirlenmemiş olması ve/veya mevcut mevzuatın yürürlülükten kaldırılması durumunda ulusal ve/veya uluslararası standartlar referans alınır.

20 görüntüleme0 yorum

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page