top of page
  • Yazarın fotoğrafıhseturkiye

AB, Atık İhracatına Sıkı Kurallar Getiriyor. Artık Türkiye'ye Atık Yollamak Kolay Olmayacak.

AB, plastik atık ihracatı için OECD ülkelerine sıkı kurallar, gelişmekte olan ülkelere ise yasak getiriyor. AB Komisyonu, halk sağlığı ve çevre sorunlarını önlemek amacıyla, Türkiye'nin de içinde bulunduğu OECD üyesi ülkelere yönelik plastik atık ihracatına daha sıkı kurallar getireceğini duyurdu. Gelişmekte olan ülkelere ise plastik atık ihracatını tamamen yasaklayacak.



AB Komisyonu ile Avrupa Parlamentosu arasındaki müzakereler sonucunda, "İşlenmek üzere üçüncü ülkelere ihraç edilen atıkların o bölgelerde hasara yol açmasını önlemek için daha katı kurallar getirilmesi konusunda" anlaşma sağlandı.

Yaklaşık iki yıldır üzerinde tartışılan yeni düzenleme, parlamentoda kabul edildikten sonra AB Komisyonu'nun onayı ile birlik ülkelerinde derhal yürürlüğe girecek.


Bu düzenleme, atık ihracatının Avrupa dışındaki hedef ülkelerde halk sağlığına ve çevreye tehdit oluşturmamasını amaçlıyor. Hem çevre sorunlarının önlenmesi hem de ekonomik açıdan sürdürülebilirliği sağlamayı hedefleyen bu düzenleme ile AB'nin atık yönetimi politikaları daha da güçlendirilecek.


Avrupa Birliği Komisyonuna göre atık ihracatı geliştirilen ülkeler ve ihraç edilen miktarlar aşağıdaki gibi gerçekleşmiş. (Europencommission, 2022)


Türkiye 14,7 Milyon Ton

Hindistan 2,4 Milyon Ton

Mısır 1.9 Milyon Ton

İsviçre 1.7 Milyon Ton

İngiltere 1,5 Milyon Ton

Norveç 1,4 Milyon Ton

Pakistan 1,3 Milyon Ton

Endonezya 1,1 Milyon Ton

7 görüntüleme0 yorum

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page