top of page
  • Yazarın fotoğrafıhseturkiye

2023 Dünya Hava Kalitesi Raporu: Türkiye'de havası en kirli kentler belli oldu..!

2023 Dünya Hava Kalitesi Raporu, 134 ülkenin hava kirliliği değerlerinin analiz edildiği bir rapor olup kamuoyuna sunulmuştur. Türkiye'de havası en kirli kentler belli oldu..!


Rapora göre, Türkiye hava kirliliği sıralamasında 44. sıraya yükselirken, Türkiye'de en kirli havaya sahip iller Iğdır ve Osmaniye olarak belirlenmiştir.


Raporda kullanılan ölçüt, metreküp başına düşen ince parçacıklı madde (PM 2.5) miktarı olup, bu ölçüm, İsviçre merkezli hava kalitesi teknolojisi şirketi IQAir tarafından yapılmaktadır.


Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından belirlenen hava kirliliği eşik değerlerini baz alan rapora göre, dünya genelinde geçen yıl sadece 7 ülke bu temiz hava eşik değerlerinin altında kalmıştır. Bu ülkeler arasında Avustralya, Estonya, Finlandiya, Grenada, İzlanda, Mauritius ve Yeni Zelanda yer almaktadır.


7 bin 812 kentte yaklaşık 30 bin hava kalitesi izleme istasyonundan alınan verilerle oluşturulan rapora göre havası en kirli ülkeler arasında ilk sıradaki Bangladeş, 2023 yılı boyunca WHO PM 2.5 kılavuz değerinin 15 katı kadar kirli hava soludu.



54 görüntüleme0 yorum

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page